Mikä on Euroviisujen suosion takana?

Euroviisut pidettiin ensimmäisen kerran vuonna 1956, minkä jälkeen laulukilpailu on järjestetty joka vuosi lukuun ottamatta vuotta 2020 jolloin se peruuntui koronaviruksen takia. Euroviisuihin osallistui ensimmäisen kerran vain Alankomaat, Belgia, Italia, Luxemburg, Ranska, Saksan liittotasavalta ja Sveitsi. Sittemmin osallistujamaiden määrä on kasvanut kasvamistaan ja jo pitkään maiden joukossa on ollut myös useita Euroopan ulkopuolisia maita, kuten Azerbaijan, Israel ja Turkki.

Kevään kohokohta

Monet meistä odottavat innolla jokakeväistä Euroviisumaratonia, johon kuuluu ensin Suomen karsintojen katsominen, sitten Euroviisujen semifinaalien kaksi iltaa ja lopulta itse finaali, joka kestää useita tunteja, usein yli keskiyön. Euroviisujen ympärille on muotoutunut paljon traditioita ja Euroviisujuhlat kotona tarkoittavat usein raadin leikkimistä, juomapelejä, esiintymisasuja ja tanssimista. Euroviisuja voi seurata vaikkapa edullisesta byggmax -liikkeen paljusta kuohuviinistä nauttien, kotiterassilta jos säät sallivat, tai baarissa yhdessä muiden fanien kanssa. Monien haave on jonain päivänä päästä yleisöksi paikan päälle, jolloin Euroviisuja voi tosiaankin juhlia koko viikon.

Kritiikki

Suosion ohella kisaa kuitenkin joka vuosi kritisoidaan siitä, että kappaleet ovat keskimäärin huonompia kuin mikään radiossa kuultava peruspop, esiintyjät ovat usein tuntemattomia pystymetsästä haettuja semiartisteja, ja kilpailun voittaminen tai siinä menestyminen ei yleensä tee juuri mitään artistin uralle tai saattaa jopa aiheuttaa sille hallaa. Lisäksi maiden välinen äänestäminen on täynnä politiikkaa, jolloin ystävällisissä väleissä olevat naapurimaat antavat toisilleen kaikki pisteet olipa esitys minkälainen tahansa, ja loistaviakin esityksiä saatetaan boikotoida täysin, koska maa on suututtanut muut tavalla tai toisella.

Syitä suosion taustalla

Mikä sitten selittää Euroviisujen huikean suosion? Paras selitys taitaa olla vanha kunnon “leipää ja sirkushuveja” -periaate. Euroviisut ovat spektaakkeli jossa musiikki on vain yksi osa. Jättimäinen lava, ällistyttävät lavashowt tanssijoineen ja videoineen sekä juhliva ja lippuja heiluttava yleisö ei voi olla aiheuttamatta juhlamieltä kyynisimmässäkään hahmossa. Euroviisut ovat ainutlaatuinen tilaisuus, jossa kerrankin maiden välinen kilpaileminen on toissijaista ja osallistuminen ja muiden kanssa yhdessä juhliminen on kaikki kaikessa.