Kun Suomi voitti Euroviisut

Toukokuun 20. päivä vuonna 2006 oli Suomen Euroviisu-uran huippuhetki. Viimein me oikeasti voitimme Euroviisut! Voitto tuli vieläpä esityksellä, joka ennakkoon ihastutti ja vihastutti euroviisufaneja. Vahvasti maskeerattu, hard rockia ja heavy metallia soittava Lordi oli jotain, mitä ei oltu ennen nähty. Esitys oli pyrotekniikaltaan ja volyymiltaan jotain aivan muuta, kuin perinteisesti oli esitetty. Se myös nosti rockin ja metallimusiikin esiin ns. varteenotettavaksi euroviisumateriaaliksi.

Matka ehdokkaaksi

Tuolloin Suomen esikarsinta oli kaksiosainen. Yle valitse kilpailijat esikarsintaan levy-yhtiöiden ja artistien kanssa pidettyjen neuvotteluiden jälkeen. Yle kutsui valitut kilpailijat esittämään kaksi kappaletta, josta yleisö äänesti toisen jatkoon. Lordi esitti voittokappaleensa “Hard Rock Hallelujah” lisäksi kappaleen “Bringing Back the Balls to Rock”. Toisella kierroksella valittiin sitten varsinainen edustaja yleisöäänin. Muita varteenotettavia ehdokkaita olivat mm. Tomi Metsäketo ja Annika Eklund, joten hyvin erilainen Lordi oli jo alusta asti.

Eurovision 2006

Vuoden 2006 Euroviisut järjestettiin Kreikassa Ateenassa, viime vuoden Helena Paprizoun “My Number One” voiton mukaan. Teemana oli Feel the Rythm eli Tunne rytmi. Kisaan osallistui kaiken kaikkiaan 37 maata. Jälleen kerran osallistujien kesken oli draamaa. Armenia osallistui kisaan ensimmäistä kertaa, Serbia ja Montenegro vetäytyi kisasta ilmoittautumisensa jälkeen, vaikka sillä oli valmis finaalipaikka. Sen tilalle tuli Kroatia. Kuitenkin ensimmäistä kertaa, vetäytynyt maa osallistui kuitenkin mukaan äänestykseen.

Lordin glamour oli jotain uutta

Lordin maskeeraus, esiintymisasut sekä ainoastaan asuissa tehdyt haastattelut olivat jotain ennen näkemätöntä. Euroviisuihin kuuluu vahvasti esiintyjien asut aina versace hajuvesi tuotteita myöden. Tämänlainen tälläytyminen oli suomalaisillekin uutta ja hirviöesiintyjiä pidettiin naurettavina ja maineen häpäisevinä. Kuinkas kävikään? Lateksinaamareihin ja möreään ääneen rakastuttiin ympäri Euroopan. Vastaavaa menestystä Suomi ei Euroviisuissa ole saanut koskaan aikaisemmin, eikä sen jälkeenkään.

Ennätyspisteet Suomeen ja ennätyspisteet Euroviisuissa

Ennen Lordia Suomen paras sijoitus oli Tamara Lundin Tom tom tom, viidennellä sijalla. Ehkä hieman yllättäen, Lordi voitti Euroviisut ylivoimaisesti suurimmalla pistesaaliilla koskaan, 292 pisteellä. Ainoastaan kolme maata ei antanut Suomelle pisteitä. Vuonna 2009 Norjan Alexander Ryback kappaleellaan Fairytale sai enemmän pisteitä kuin Lordi. Uudeksi ennätykseksi tuli 387. Vuoden 2016 jälkeen pistelaskutapaa muutettiin ja mukaan tulivat tuomariäänet, joten pistemääräennätys on kyllä määrällisesti rikottu sen jälkeen useasti. Uusi laskutapa kaksinkertaistaa pisteet eikä ole verrannollinen vanhaan laskutapaan.

Vuoden 2007 Euroviisut Helsingissä

52. Euroviisut järjestettiin Lordin voiton siivittäminä Helsingin Hartwall Areenalla vuonna 2007. Teemana oli True Fantasy eli Todellista Fantasiaa. Juontajina meillä oli Mikko Leppilampi ja Jaana Pelkonen sekä Krisse Salminen. Heavy metalli ja rock jatkui Lordin esityksen alkunumerolla sekä Apocalyptican väliaikanumerolla. Osallistujina oli huikeat 42 maata, kun osallistajamaita ei rajoitettu enää 40:een. Georgia ja Tsekki osallistuivat ensi kertaa ja Serbia ja Montenegro ensimmäistä kertaa omina mainaan. Viisuvoitto meni Serbiaan Marija Serifovicin kappaleelle Molitva. Suomen edustaja Hanna Pakarinen kappaleella Leave me alone jäi sijalle 17, 53 pisteellä. Draamaa herättivät myös nämä viisut, sillä kärkisijat eivät perinteisiä osallistuja maita miellyttäneet. Lähes kaikki kärkisijat menivät Itä-Euroopan maille ja jälleen puheeksi nousivat naapuriäänestykset ja onko länsieurooppalaisilla mailla enää menestymisen mahdollisuuksia.