Kuinka järjestää Euroviisujuhlat kotona

Näin helmikuuhun päästyä alkaa ilmassa olla jo kevään tuntua koska Euroviisut lähestyvät! Monien maiden Euroviisujen esikilpailut pidetään helmikuussa, Suomi mukaan lukien. Todelliset Euroviisujen ystävät alkavat siis jo valmistautua katsomalla esikilpailuja, joista monet on katsottavissa netin kautta. Kevät pohjoisessa on pitkä ja kylmä, joten Euroviisujen tunnelmissa eläminen auttaa tekemään kesän odotuksesta viihtyisämpää. Yksi loistava tapa siihen on alkaa suunnitella kotona pidettäviä Euroviisujen katsomisjuhlia. Ajoissa aloitettu suunnitteleminen on oleellista, joten kaiva siis kaappien kätköistä kaikkein kitscheimmät vaatteesi, värikkäimmät pöytäliinat sekä peruukit ja muu rekvisiitta. Euroviisukotibileiden on oltava yhtä näyttävät kuin itse Euroviisujen!

Euroviisukatsojaisten perusasiat

Euroviisujuhlia järjestettäessä kannattaa muistaa muutamat perusasiat, jotka tekevät illasta paljon hauskemman kuin perusillanistujaisista. Ensinnäkin, Euroviisut eivät ole mitkä tahansa juhlat, vaan kaikki on suurempaa, näyttävämpää ja överimpää kuin missään muualla. Juhlien tyyliä mietittäessä kannattaa siis unohtaa hillitty tyylikkyys ja pyrkiä mieluummin vaikka sen vastakohtaan, hillittömään tyylittömyyteen.

Toisekseen, yleisön on ilmaistava näkemyksensä ja äänestettävä, joten kannattaa printata netistä valmiiksi tehdyt pisteytyslomakkeet. Kolmannekseen, Euroviisut kestävät koko illan, joten juomaa ja ruokaa kannattaa varata runsaasti. Viisuja katsoessa ei ole aikaa istua pöydän ääressä syömässä, joten kylmät pikkusyötävät ovat kätevämpiä. Näin vieraat voivat syödä illan mittaan omaan tahtiinsa.

Euroviisutyylinen koristelu

Juhlien hyvään tunnelmaan vaikuttaa suuresti juhlatilan ulkoasu. Euroviisut ovat täynnä väriä, iloa ja energiaa, joten sitä tunnelmaa kaivataan myös kotiin. Kannattaa siis panostaa helposti muokattaviin asioihin kuten kodin tekstiileihin, valaistukseen ja koristeluun. Sopivat kodin tekstiilit kuten pöytäliinat ja koristeet on helppo tilata edullisesti netistä. Pöytäliinat ovat erityisen tärkeitä huoneen koristelussa, koska niiden avulla voi lisätä paljon väriä ja muuttaa käytännössä koko huoneen väriskaalan, mikä on yleensä suomalaisessa asunnossa harmaa tai valkoinen. Samoin esimerkiksi lautasliinat, tyynyt ja viltit voivat hetkessä muuttaa huoneen hillitystä iloisen värikkääksi.

Juhliin sopii aina himmeämpi valaistus, jonka voi luoda käyttämällä vain pöytälamppuja sekä kynttilöitä. Kaikkein paras ratkaisu tosin on tietysti diskopallo! Nykyisin voi ostaa edullisesti pöydälle tai lattialle laitettavia pieniä diskopalloja joissa on myös valot. Kimallusta ja väriä voi lisätä laittamalla seinille lippuviirejä, paperilyhtyjä tai vaikkapa suuria teksti-ilmapalloja. Myös glitter- tai konfetti sopii hyvin Euroviisuihin ja niitä onkin hyvä olla jos vaikkapa oma suosikki tai Suomi voittaa! Kaikki aikuisikään ehtineet muistavat varmasti sen ihmeen kun Suomi voitti Euroviisut, ja vanha sanonta siitä että “Sitä ennen Helvetti jäätyy kuin Suomi voittaa Euroviisut” joutui romukoppaan. Ihmeiden aika ei ole koskaan ohi joten voittoon kannattaa olla aina varautunut.

Teemoja pukeutumiseen

Kaikki juhlat ovat hauskempia jos vieraat pukeutuvat teeman mukaisesti, ja Euroviisut ovat niitä harvoja tilaisuuksia joihin teemabileet sopivat kuin nyrkki silmään. Euroviisuissa kaikki tyylit ovat sallittuja, joten myös mahdollisia pukeutumisteemoja on lukuisia. Yksi teema on se, että jokainen pukeutuu jonkun aiemman Euroviisujen suosikkiedustajansa tyylin mukaisesti. Kuka voisi unohtaa vaikkapa Abban kiiltäviä glam rock-asuja, Herreysin kultaisia kenkiä tai Lordin hirviöasuja? Toinen teema on pukeutua isäntämaan tyyliä noudatellen. Vuonna 2022 Euroviisut pidetään Italiassa, ja Italia kautta aikojen tarjoaa lukemattomia tyyliesimerkkejä.

Ohjelmaa illalle

Kuten jo mainittua, Euroviisut kestävät koko illan, mikä on noviiseille usein yllätys. Muuta ohjelmaa kuin kisan katsomista ei siis välttämättä tarvita. Mutta jotta ilta ei muutu yksitoikkoiseksi ruudun tuijottamiseksi, lisäohjelma voi olla tarpeen. Yksi Euroviisujuhlien klassikko on viisuaiheiset juomapelit joita voi helposti löytää netistä. Toinen tekeminen on oma äänestäminen, pisteiden yhteen laskeminen ja vertailu kisan tuloksien kanssa. On hauskaa antaa pisteitä myös sen mukaan mitä luulee kisassa käyvän, koska lopputulokset saattaa välillä olla aivan toisenlaisia kuin itse kuvitteli.